Založ si blog

Pol roka v novej funkcii . . .

Po pol roku vo funkcii vám prinášam osobný pohľad na prácu v najväčšej odborovej organizácii na Slovensku.

Po úspešných voľbách som 1.1.2021 nastúpil do funkcie podpredsedu najväčšej odborovej organizácie na Slovensku Moderné odbory Volkswagen (ďalej len MOV). Predvolebná kampaň o zmene spôsobu práce odborových funkcionárov, ktorú sme viedli spoločne s p. Jolanou Julkeovou, novou predsedníčkou MOV, nebola len marketingová stratégia, ktorej cieľom bolo uspokojiť opakovaný dopyt po zmene spôsobu riadenia našej odborovej organizácie. Predovšetkým išlo o osvojenie si myšlienky a vízie toho, kde by mohli naše odbory byť v porovnaní s tým, kde boli odbory v čase mojej kandidatúry na post podpredsedu MOV.

Byť bližšie k našim členom môžeme niekoľkými spôsobmi. Využívajúc všetky dostupné nástroje komunikácie navonok, ale hlavne do vnútra nášho povedzme mikro-prostredia závodu VW, sme našim členom dokázali poskytnúť nemalé množstvo informácií súvisiacich s výrobou, pracovnými zmenami, či pracovným voľnom, ale aj mnoho dôležitých informácií o právach a povinnostiach ako zamestnávateľa, tak zamestnancov, pretože prioritou zástupcov zamestnancov je nielen ich právna ochrana, ale aj pomoc s každodennými problémami. Na interné resp. citlivé informácie využívame sociálnu sieť facebook (FB) a v ňom vytvorenú uzavretú skupinu „MOV členovia“, pričom verejné informácie ako sú benefity, plány našej odborovej organizácie, či dosiahnuté úspechy, zdieľame aj prostredníctvom verejnej stránky FB „Moderné odbory Volkswagen“ a webu „moderneodbory.sk“. Mať niečo v rukách, je často viac ako rolovanie príspevkov na FB, a preto dôležité informácie umiestňujeme aj na naše nástenky v závode. Tieto spôsoby zdieľania informácií síce dokážu byť efektívne, ale nedokážu nahradiť to najdôležitejšie, a tým je osobný kontakt. Skutočne sa priblížiť k zamestnancom tak, aby intenzívnejšie vnímali prácu odborov môžeme len tak, že nás budú mať pri sebe, že sa s nami budú môcť porozprávať, že nám budú môcť poskytnúť konštruktívnu kritiku a podnety na zlepšenie našej práce a že nám povedia o problémoch, s ktorými im následne budeme vedieť pomôcť.

Preklopenie všeobecnosti na individualizmus je citeľne náročnejšia práca, avšak častokrát je to jediná cesta ako skutočne pomôcť konkrétnym členom pri riešení pracovno-právnych problémov, ale často krát aj tých súkromných. Rastúca členská základňa a desiatky spokojných zamestnancov, ktorým denne dokážeme pomôcť v individuálnych situáciách je pre nás satisfakciou a motorom, ktorý nás tlačí ďalej a dáva najavo, že svoju prácu robíme dobre. Nepotrebujeme a nechceme robiť formálne všeobecné vyhlásenia o tom, ako môžeme niečo spraviť, ale chceme našu prácu založiť na pomoci konkrétnemu členovi.

Pýtal som sa sám seba, čo všetko dokážu odbory pre ľudí a častokrát som narazil na prekážky, ktoré tvorila napríklad legislatíva SR, do toho obmedzujúce predpisy, zdravotné obmedzenia často spôsobené práve fyzicky namáhavou prácou zamestnancov a obmedzené kompetencie odborových organizácií na pracovisku. Aj tu ale svitá na lepšie časy. Komunikácia so štátnymi orgánmi a najmä Vládou SR je čoraz častejšia, a náš hlas či pripomienky majú stále väčšiu váhu, pretože je o nás počuť. Je počuť o našej odbornosti v pracovno-právnej problematike, skúsenostiach a prínosoch na konštruktívnych rokovaniach, na ktorých sme sa doteraz zúčastnili. Pracujeme na viacerých frontoch a sústredíme sa na viacero tém. Zároveň si uvedomujeme, že nemá zmysel venovať sa všetkým „svetovým“ problémom a preto sa snažíme zameriavať na témy, ktoré priamo súvisia so zastupovaním zamestnancov a ich individuálnymi potrebami.

Zmena prístupu k odborárskej práci je dlhodobá a náročná práca, ktorej sa nebojíme, a preto na nej od začiatku roku intenzívne pracujeme. Mohli ste postrehnúť naše pravidelné obhliadky v Martine, na všetkých halách v Bratislave a Stupave, neohlásených kontrolách vydávanej stravy, alebo personálnych, zdravotných zasadnutí a iných termínov konajúcich sa so zamestnancami. Rovnako sme zintenzívnili spoluprácu na medzinárodnej úrovni, kde sme v neustálom kontakte napríklad s českými, poľskými, nemeckými, alebo maďarskými kolegami, s ktorými spolupracujeme na pálčivých témach. Niektoré rozbehnuté témy prinesú svoj úžitok až neskôr, ako napríklad stále nedoriešená otázka normovania práce, kde sa hýbeme len malými krokmi, alebo rokovania o „covid bonuse“ za sťažené pracovné podmienky počas pandémie a podobne. To však neznamená, že sa týmito témami nezaoberáme a neriešime ich. Niektoré zasa môžete pozorovať v ich priebehu, ako keď zamestnávateľ potrebuje dovysvetľovať od MOV ako si správne vyložiť niektoré právne predpisy či kolektívnu zmluvu (napríklad pri nariaďovaní dovolenky, pri zmene zmennosti, ale aj pri úprave hodnotenia na ktorom by mala participovať odborová organizácia), aby nepoškodil zamestnancov. O mnohých či už osobných záležitostiach našich členov, alebo dôverných témach na strane zamestnávateľa však nie je možné hovoriť verejne, keďže sme viazaní mlčanlivosťou. Na záver sú prípady, ktoré sa našim zamestnancom ani nedostanú do uší, pretože stihneme zastaviť nerozvážny krok zamestnávateľa ešte pred jeho vykonaním. Naša práca predsa nie je o tom, aby sme sa ňou každodenne chvastali, sme radi, že vám dokážeme v mnohých prípadoch pomôcť a že mnohé zastavíme skôr než z nich začne byť problém.

Na záver by som rád poďakoval všetkým, ktorí nám držia palce, aby sa nám napriek náročnej situácii podarilo postupne zlepšovať pracovné podmienky našich zamestnancov. Naša členská základňa sa v ostatných mesiacoch ďalej rozrastá, čo vnímame ako pozitívny signál našej práce, ktorý však nehodláme podceniť. Do budúcna plánujeme ešte ďalšie zmeny, ktoré prinesú skvalitnenie našich služieb či už zo strany benefitov, ktoré máme v portfóliu, alebo v odbornosti, ktorá je jednou z našich priorít, ale aj výraznejšie zlepšenie osobného kontaktu a prístupu k Vám.

Verím, že dokážeme robiť veci lepšie ako tomu bolo do teraz a že dokážeme držať spolu nie len v dobrých časoch. Treba však na tom neustále pracovať…

Mgr. Dušan Chalupa

Podpredseda

Moderné odbory Volkswagen

1. máj a jeho krvavá minulosť, ktorej vďačíme za veľa . ..

01.05.2022

Sviatok 1. mája sa spája s odborovými organizáciami a sviatkom práce, a dokonca je aj dňom liturgickej spomienky na svätého Jozefa robotníka, patróna pracujúcich. Vzniku tohto dňa ako sviatku však predchádza temná minulosť. Vedeli ste, že za 1. májom stoja celosvetové protesty za osem hodinový pracovný čas? Začalo to 1. mája 1886 vyhlásením generálneho štrajku v Kanade [...]

Voľby do MOV Moderné odbory čaká zmena vo vedení. Kto bude nový predseda? Pomôže zmena vedenia posunúť odbory ďalej?

15.10.2020

Dňa 5. októbra2020 sa vo Volkswagene začali odborárske voľby. Kandidáti sa môžu uchádzať o miesta halových predsedov, ale aj o najvyššie funkcie v MOV (Moderné odbory Volkswagen). Pracujem ako halový predseda MOV na montáži a vzhľadom k tomu, že sa s kandidátmi na akúkoľvek funkciu zjavne roztrhne mech, rád by som vám v tomto blogu priblížil, čo obnáša práca [...]

Bratislavský Volkswagen sa vraj teší novému produktu a v budúcnosti ho čakajú ďalšie investície a prijímanie nových zamestnancov

24.07.2020

Teda aspoň tak som sa dočítal v niektorých novinových príspevkoch či blogoch autorov, ktorí zrejme zachytili informáciu o tom, že sa koncern rozhoduje o tom, komu pridelí nové produkty, ktoré vraj plánoval vyrábať v novom tureckom závode . Turecko „padlo“ a tým sa opäť otvárajú možnosti konšpirovať o tom, aké by to bolo, keby výrobu získala Bratislava. [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Dušan Chalupa

Vždy existuje viac pohľadov na svet. Ja Vám ponúkam ten svoj, nič viac...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 107300x
Priemerná čítanosť článkov: 7153x

Autor blogu