Založ si blog

Presne pred rokom začal vo Volkswagene ostrý štrajk a presne rok po ňom sme vyhrali súd nad KOVOm

Prvé výročie historicky prvého ostrého štrajku vo Volkswagene, ktorý zorganizovali Moderné odbory Volkswagen sme oslávili víťazstvom!

V spore medzi ZO OZ KOVO VW SK (ďalej len KOVO) a Modernými odbormi Volkswagen o tom, ktorá organizácia bola najväčšia resp. väčšinová sme dnes vyhrali. Krajský súd v Prešove zamietol podanú žalobu zo strany KOVO na preskúmanie rozhodnutia rozhodcu, čím potvrdil oprávnenie vylúčenia KOVO z minuloročného kolektívneho vyjednávania.

Späť k histórii 

Zdroj: https://www.alamy.de/stockfoto-bratislava-slowakei-20-juni-2017-mitarbeiter-des-slowakischen-werkes-des-deutschen-automobilherstellers-volkswagen-begann-einen-unbefristeten-streik-aus-protest-gegen-die-verwaltung-weigerung-lohne-wie-von-den-gewerkschaften-in-bratislava-slowakei-20-juni-2017-gefordert-zu-erhohen-montagelinien-gestoppt-und-mehrere-tausend-mitarbeiter-versammelten-sich-vor-der-anlage-banner-in-handen-halt-dies-ist-der-erste-streik-bei-der-slowakischen-division-von-volkswagen-seit-seiner-grundung-in-1991-sowie-einer-der-grossten-proteste-seiner-art-in-der-modernen-geschichte-der-slowakei-bildnachweis-ctkalamy-live-nachrichten-145976358.html

Kolegov sme korigovali prostredníctvom megafónov

Dnes je tomu rok, čo sme sa prvýkrát v histórii VW stretli pred bránami podniku a odstavili výrobu na neuveriteľných šesť dní. 20. júna 2017 začalo šesť dní ostrého štrajku, počas ktorých sme viedli rôzne diskusie, bližšie sme sa spoznávali a stali sa z nás bližší priatelia. Spomínam, akoby to bolo včera, keď sa ma asi každých desať metrov niekto pýtal, či si nedám klobásku, alebo pivko (samozrejme nealko), keď bol opaľovací krém nedostatkovým zbožím, keď si nielen speváci, ale aj kolegovia podávali mikrofón na mobilnom pódiu, keď nám hasiči spríjemňovali pobyt na nekonečnom slnku, keď sme sa kúpali vo fontáne a keď sme počas nočnej zmeny neboli unavený ba naopak prišli sme domou po šichte s úsmevom na tvári. Neutíchajúca nostalgia dnes prevláda v mojej mysli azda už od rána a napriek neuveriteľne náročnej práci a nedostatku spánku nás organizujúcich túto svetovú udalosť, spomínam na štrajk v dobrom a pripomínam si, ako sme všetci držali jeden koniec povrazu spoločne, bez výhrad, ako rodina.

https://images.nmhmedia.sk/xo6nvnvd7g/320x180px/?quality=74

Zamestnancov sme pravideľne informovali o priebehu kolektívneho vyjednávania

Nechcem v žiadnom prípade znevažovať túto udalosť, akoby sme organizovali festival, i keď sa okoloidúcim mohlo zdať že práve tak tomu je. Práve naopak, rád by som zdôraznil vážnosť vtedajšej situácie a zároveň by som rád zložil poklonu ako spoluorganizátorom, tak zamestnancom, ktorí dokázali udržať svoje vášne na uzde a uspokojili sa len so zdvihnutým prstom na vedenie a ukázali tak profesionálny prístup aj radových zamestnancov VW. Keď vidím v novinách, TV, alebo na sociálnych sietiach ako sa dokážu správať štrajkujúci v západných vyspelých krajinách, ktorým nie je cudzie devastovať cudzí majetok, ktorý im príde pod ruky, tak som za nás, za naše Slovensko vďačný a nevadí mi, ak niekto nazve náš štrajk ako festivalom.

 

Štrajku predchádzalo mnoho udalostí, ktoré nás priviedli až pred brány podniku. Od zbytočného naťahovania sa s KOVOm, kto je väčšinový, neustáleho preťahovania vyjednávania, vyjednávania so sprostredkovateľkou, cez zbieranie podpisov, ktorých bolo cez 80%, následne vyhlásenie štrajku a nakoniec samotným štrajkom, nehovoriac o zrušení dohôd o zrážkach, čo sme vnímali ako snahu o oslabenie postavenia našej odborovej organizácie Moderné odbory volkswagen.

V nedeľu 25. júna skončilo kolektívne vyjednávanie, okolo ôsmej večer sme oznámili výsledky vyjednávania a z posledných síl sme sa vracali domov. Šesť dní štrajku za nami a všetci sme sa vrátili naspäť do práce. Teda ja nie, ja som šiel v pondelok ráno s tvárou nevyspaného Mexičana na štátnice 🙂

Zdroj: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRwQpaw-mLnY4fvZmet0NraQVMgXuJaIMxLgnppYH1OVrjw6Jjtfg

Na obrázku p. Smolinský spolu s tímom Moderných odborov Volkswagen

Pri príležitosti tohto výročia by som vám v prvom rade poďakoval za dôveru, ktorú ste do nás vložili svojim súhlasom so štrajkom a následne s vašou prítomnosťou na ňom.

Pomohli ste nie len sebe, ale aj ostatným, ktorí sa nami nechali inšpirovať. Sledujem vývoj vyjednávaní na Slovensku, ale aj v zahraničí a to čo sme my začali pokračuje nielen u nás, ale aj ďaleko za hranice. Som hrdý na nás, na vás a na tých, ktorí sa neboja si vypýtať to, na čo majú nárok.

 Boj o lepšie platy a pracovné podmienky však nekončí a preto som rád, že som súčasťou silných odborov, pretože samé sa to nespraví 😉

1. máj a jeho krvavá minulosť, ktorej vďačíme za veľa . ..

01.05.2022

Sviatok 1. mája sa spája s odborovými organizáciami a sviatkom práce, a dokonca je aj dňom liturgickej spomienky na svätého Jozefa robotníka, patróna pracujúcich. Vzniku tohto dňa ako sviatku však predchádza temná minulosť. Vedeli ste, že za 1. májom stoja celosvetové protesty za osem hodinový pracovný čas? Začalo to 1. mája 1886 vyhlásením generálneho štrajku v Kanade [...]

Pol roka v novej funkcii . . .

24.06.2021

Po pol roku vo funkcii vám prinášam osobný pohľad na prácu v najväčšej odborovej organizácii na Slovensku. Po úspešných voľbách som 1.1.2021 nastúpil do funkcie podpredsedu najväčšej odborovej organizácie na Slovensku Moderné odbory Volkswagen (ďalej len MOV). Predvolebná kampaň o zmene spôsobu práce odborových funkcionárov, ktorú sme viedli spoločne s p. Jolanou [...]

Voľby do MOV Moderné odbory čaká zmena vo vedení. Kto bude nový predseda? Pomôže zmena vedenia posunúť odbory ďalej?

15.10.2020

Dňa 5. októbra2020 sa vo Volkswagene začali odborárske voľby. Kandidáti sa môžu uchádzať o miesta halových predsedov, ale aj o najvyššie funkcie v MOV (Moderné odbory Volkswagen). Pracujem ako halový predseda MOV na montáži a vzhľadom k tomu, že sa s kandidátmi na akúkoľvek funkciu zjavne roztrhne mech, rád by som vám v tomto blogu priblížil, čo obnáša práca [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Dušan Chalupa

Vždy existuje viac pohľadov na svet. Ja Vám ponúkam ten svoj, nič viac...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 107302x
Priemerná čítanosť článkov: 7153x

Autor blogu