Založ si blog

InterSoli – k čomu je dobré stretávanie sa odborárov na medzinárodnej úrovni?

InterSoli – International Solidarity = Medzinárodné stretnutie odborových organizácií.

 

V rámci mojej odborárskej práce som bol delegovaný za člena Intersoli – medzinárodného odborárskeho zoskupenia koncernu Volkswagen pre strednú a východnú Európu. Toto zoskupenie funguje už niekoľko rokov a je zastrešované odborármi z IG METALL vo Wolfsburgu. Tento rok sa stretnutie uskutočnilo v Škode Mladá Boleslav.

Tohto stretnutia sa zúčastňujú zástupcovia zamestnancov zo strednej a východnej Európy, aby sa podelili o svoje skúsenosti, dosiahnuté výsledky vo vyjednávaniach kolektívnych zmlúv a aby spolu diskutovali o aktuálnych témach a problémoch v jednotlivých závodoch. Stretnutie bolo zamerané na  Industry 4.0 (Štvrtá priemyselná revolúcia – digitalizácia) a jej dopad na zamestnancov a pracovné miesta, s tým súvisiacu legislatívu, ako aj pozitíva a negatíva tejto revolúcie. Vnímam Intersoli ako stretnutie vzdialených kolegov v rámci prejavenia vzájomnej medzinárodnej solidarity, ktorí majú na tomto stretnutí jedinečnú príležitosť získať skúsenosti od svojich kolegov z iných krajín. Mal som tú česť poznať niekoľko delegátov osobne a výmenu skúseností vnímam ako jeden z najdôležitejších benefitov vyplývajúcich z Intersoli. Každý z účastníkov dostal príležitosť prezentovať svoju odborovú organizáciu, výsledky vyjednávania, úspešné stratégie použité počas vyjednávania, obsah svojej práce, súčasnú problematiku ktorej čelia a navrhované riešenia. Tohto stretnutia sa zúčastnili odborári z krajín: Slovensko, Česko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rusko a Bosna Hercegovina.

 

Každá krajina má svoje vlastné problémy týkajúce sa zamestnanosti/nedostatku pracovnej sily, legislatívy, pracovných a mzdových podmienok či celkovej ekonomickej situácii danej krajiny. Jednu tému na rovnakej úrovni dôležitosti máme však všetci spoločnú a tou je digitalizácia. Tejto téme bol venovaný jeden z dvoch dní na Intersoli. Medzi zamestnancami je digitalizácia prevažne vnímaná ako hrozba, ktorá ohrozuje ich pracovné miesta. Modernými technológiami sa neustále nahrádza pracovná sila a to už od dôb prvých tovární a manufaktúrnych závodov. Dnešnú digitalizáciu nazývame Industry 4.0 pretože je v poradí štvrtá najväčšia revolúcia v priemysle. Digitalizácia sa na nás a naše okolie rúti možno až príliš rýchlo a to bez toho, aby sme jej venovali dostatočnú pozornosť. Predstavené však boli aj výhody digitalizácie a to príkladmi, ktoré zjednodušovali našu prácu a pomáhali pri zvyšovaní výkonnosti bez nutného prepúšťania zamestnancov.

Príkladom boli exoskelety (konštrukcia
podporného systému na zlepšenie ergonómie zamestnancov) testované na Slovensku (ktoré vyvolali u prítomných veľké nadšenie), nové aplikácie podporujúce vývoj nových predikcií a kalkulácií, Cloud vďaka ktorému máme dáta vždy k dispozícií, smartfóny, vďaka ktorým máme prístup k informáciám, mailom, organizačným pokynom a podobne. 

Digitalizácia však môže byť aj hrozbou a to si zástupcovia zamestnancov veľmi dobre uvedomujú. Vnímajú potrebu úprav legislatívy, aby sa nemohlo stať, že robot nahradí pracovné miesta príliš jednoduchým spôsobom a bez opatrení, ktoré zabezpečia prácu pre našich zamestnancov čo by mohlo mať veľmi vážny dopad na jeho existenčné potreby.

Na Intersoli je priestor nie len na diskusiu, ale aj na návrhy riešení aktuálnej problematiky a dáva príležitosť k vzniku nových spoluprác, medzinárodných dohôd medzi odborovými organizáciami a vzájomnej podpore, prípadne potrebnej pomoci. 

 

 

 

 

 

1. máj a jeho krvavá minulosť, ktorej vďačíme za veľa . ..

01.05.2022

Sviatok 1. mája sa spája s odborovými organizáciami a sviatkom práce, a dokonca je aj dňom liturgickej spomienky na svätého Jozefa robotníka, patróna pracujúcich. Vzniku tohto dňa ako sviatku však predchádza temná minulosť. Vedeli ste, že za 1. májom stoja celosvetové protesty za osem hodinový pracovný čas? Začalo to 1. mája 1886 vyhlásením generálneho štrajku v Kanade [...]

Pol roka v novej funkcii . . .

24.06.2021

Po pol roku vo funkcii vám prinášam osobný pohľad na prácu v najväčšej odborovej organizácii na Slovensku. Po úspešných voľbách som 1.1.2021 nastúpil do funkcie podpredsedu najväčšej odborovej organizácie na Slovensku Moderné odbory Volkswagen (ďalej len MOV). Predvolebná kampaň o zmene spôsobu práce odborových funkcionárov, ktorú sme viedli spoločne s p. Jolanou [...]

Voľby do MOV Moderné odbory čaká zmena vo vedení. Kto bude nový predseda? Pomôže zmena vedenia posunúť odbory ďalej?

15.10.2020

Dňa 5. októbra2020 sa vo Volkswagene začali odborárske voľby. Kandidáti sa môžu uchádzať o miesta halových predsedov, ale aj o najvyššie funkcie v MOV (Moderné odbory Volkswagen). Pracujem ako halový predseda MOV na montáži a vzhľadom k tomu, že sa s kandidátmi na akúkoľvek funkciu zjavne roztrhne mech, rád by som vám v tomto blogu priblížil, čo obnáša práca [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Dušan Chalupa

Vždy existuje viac pohľadov na svet. Ja Vám ponúkam ten svoj, nič viac...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 107054x
Priemerná čítanosť článkov: 7137x

Autor blogu